Lütfiinciroglu.com Soru Cevap
05, Eylül, 2010, 20:53 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular: Bu forumdaki İş Hukuku ile ilgili sorular Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Lütfi İNCİROĞLU tarafından cevaplanmaktadır.

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: ücretsiz izin  (Okunma Sayısı 810 defa)
lakost
Yeni Üye
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : 19, Şubat, 2009, 00:49 »

Sayın Lütfi Bey;Bir tekstil firmasında üretim mühendisi olarak çalışmaktayım.Sabit ücretliyim.İşlerin yoğun olduğu dönemlerde resmi tatillerde de çalışmakta idik.Ancak sabit ücret ve 8 saat çalışmak üzere anlaşmış idik.1 senedir cumartesileri,ve ocak 2009' dan itibarende cuma ve cumartesileri çalışmamaktayız.İşveren bu aydan itibaren çalışmadığım günlerin ücretini ödemeyeceğini,yani her hafta cuma ve cumartesileri ücretsiz izin kullanmamı istemektedir.Bu sözlü talep yazılı olarak reddedilmiştir.İşveren bu şekilde bana ücretsiz izin kullandırabilir mi?
Benim iş akdini ihbar ve kıdem tazminatını isteyerek feshetme önerim olabilir mi?
Teşekkürler,iyi çalışmalar.
Lütfi İnciroğlu
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #1 : 21, Şubat, 2009, 12:35 »

Umulmayan hallerde tarafların karşılıklı rızaları ile ortaya çıkan iradi askı durumu uygulamada “ücretsiz izin” olarak adlandırılmaktadır. Ücretsiz izin, hukuki niteliği itibariyle aynı zamanda çalışma koşullarında esaslı değişikliktir ve esaslı değişiklik usulüne tabidir . Örneğin, ekonomik güçlükler ve diğer umulmayan haller nedeniyle işverenin geçici bir süre için işçinin iş edimini kabul edemeyerek temerrüde düştüğü hallerde işveren doğrudan feshe gidemeyeceği için, temerrüdü sona erdirmenin tek yolu tarafların karşılıklı rızasıyla sözleşmenin askıya alınmasıdır.

İş Kanunu’nun 22 inci maddesi, çalışma koşullarında esaslı değişikliğin ve bu arada ücretsiz izin önerisinin değişiklik feshi yoluyla yapılmasını, işçinin değişikliğe rıza göstermemesi durumunda işverenin geçerli bir neden göstererek ve gerekli tazminatları ödeyerek süreli fesihte bulunmasını öngörmektedir. Bu durumda işçi, geçersiz fesih iddiasıyla dava açabilecektir. Dolayısıyla, 22 inci madde uyarınca ücretsiz iznin ve feshin tüm sorumluluğunu işverene yüklemektedir.
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!