Lütfiinciroglu.com Soru Cevap
23, Mayıs, 2012, 16:52 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular: Bu forumdaki İş Hukuku ile ilgili sorular Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Lütfi İNCİROĞLU tarafından cevaplanmaktadır.

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Zımni Fesih  (Okunma Sayısı 1126 defa)
NURSENBT
Yeni Üye
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : 07, Mart, 2007, 22:49 »

Sayın ilgililer ;
Bir  işyerinde zorunlu nedenler ile işin durması ( sel basması sonucu işyerinin ne zaman açılacağının belirli olmaması halinde ) durumunda , işvererenin bir hafta yarım ücret vermesi sonrasında  işçilerein iş sözleşmelerini  fesh ettiklerini kabul etmeyerek ücretsiz izne ayrıldıklarını ileri sürerek( ki bu durumda  ücretsiz izinde olduklarına ilişkin bir anlaşma yok )  tazminat ödemediği, işçilerinde iş sözleşmesini fesh ettiklerini yazılı olarak belirtmedikleri ve durumlarını belirsizlik olarak tanımladıkları durumda  işveren tarafından iş sözleşmelerinin  zımni olarak  feshedildiğini düşünüyorum. İşverenlikçe yapılan bu zımni fesih sonucu  bu durumdaki işçilerin  ihbar ve kıdem tazminatına hak kazandığı sonucuna varıyorum. 
  Ancak bu değerlendirmeme dayanak oluşturscsk yargı kararı  bulamadım. Bu konuda Yargı Kararı tarafıma iletilirse çok memnun olacağım.

Saygılar... 
Lütfi İnciroğlu
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #1 : 10, Mart, 2007, 16:55 »

İşyerlerinde bir haftaya kadar, zorunlu nedenlerle işçinin çalışmaması veya işverence çalıştırılmaması durumunda; işveren işçisine bir haftalık yarım ücret ödemekle yükümlüdür. İşçiye bir haftanın sonunda iş verilmez ise, işçi tek taraflı iş sözleşmesini feshederek (eğer şartları oluşmuşsa) kıdem tazminatı talebinde bulunabilir. Çünkü bu süre (bir hafta) işçinin iş sözleşmesini “haklı nedenle fesih” için bekleme süresidir. Öte yandan işçi, eğer isterse bir haftanın sonunda ücret talep etmeden iş sözleşmesini askıda tutarak; zorlayıcı nedenin ortadan kalkmasını bekleyebilir.

Şayet, altı ay içinde zorlayıcı neden ortadan kalkarsa, işveren iş sözleşmesi feshedilen veya iş sözleşmesi askıda kalan işçiyi işe davet etmek zorundadır. Yargıtay verdiği bir kararında, ”İşyerinin kapalı kaldığı sürenin zorunlu sebepten kaynaklandığı düşünülerek bu sürelerden bir hafta için işverenin yarım ücret ödeme yükümlülüğünün kabulü gerekir” demektedir. Son olarak ifade etmek gerekirse, işverenin tek taraflı ücretsiz izin uygulaması, tek taraflı fesih (işverence)anlamına gelir ki, bu durumda işçi ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanır.
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.12 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!