Lütfiinciroglu.com Soru Cevap
23, Mayıs, 2012, 16:52 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular: Lütfi İnciroğlu'na özel mesajınız var ise: Mesajlarım kısmında Yeni Mesaj yazarken "Kime" kısmına "lutfi" veya "Lütfi İnciroğlu" yazınız.

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İSTİFA  (Okunma Sayısı 1024 defa)
m_erduran
Yeni Üye
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : 26, Şubat, 2007, 14:24 »

Yardımcı olabilirseniz size birkaç şey danışmak istiyorum
              Ben bir firmada 2004 Nisandan beri çalışıyorum yaklaşık bir yıldır mali müşavir stajyeriyim ve zamanım kısıtlı
              Şirket birleşmesinden ve birleştiğimiz firmada bir stajyer olmasından dolayı benim stajım durdurulmuş
              durumda. Bana verilen sözlü taahhütte problemin çözüleceği idi ama maalesef çözülmedi. Tabiî ki verilen
              sözler cabası. 2004 ten bu yana fazla mesailere kaldım bir kısmını izin olarak kullandım. Şu anda yaklaşık     
              750 saat fazla mesai alacağım var. Şirket prensibi diye memurlara fazla mesai parası ödemiyorlar
            Soru1: Bu anlattıklarıma göre İş Kanunun 24 Md.2/E göre istifa edersem tüm haklarımı alır mıyım? Alırsam
                          Hukuki süreci ( ne kadar zamanda alırım ) nedir?
            Soru2: Beni zorla izne çıkartabilirler mi? Böyle bir zorlamada ne yapmalıyım?
            Soru3: Her ne kadar şirket kuralı olsa da ilk önce İş Kanunları hükümleri uygulanması gerekmiyor mu?
              2 Yıllık izin alacaklarımdan sadece 14 gününü; 6 günün altında parça parça kullanmak zorunda kaldım
            Soru4: Yıllık izin alacaklarıma istinaden ne gibi bir hukuksal hakkım olabilir?
            Soru5: Yapılan bir incelemede böyle bir olayın ispatı firmaya ceza gerektirir mi?
              Son olarak benim işe girişim ambar memuru olarak ve şu andaki iş akış şemasında da öyle gözükmekte ama
              yaptığım iş; raporlama, maliyet vb. muhasebe işleri. Aldığım maaş diğer grup şirketlerindeki benim işimin
              aynısını yapanlara göre epey altında yani benim üniversite mezunu olduğum ve yaptığım işi düşünürsek
              ambar memurundan bile az aldığım söylenebilir. Ve diğer ambar görevlileri fazla mesai ücretlerini alıyor.
            Soru6: Eşit işe eşit ücret düşüncesine göre istifa etsem tüm haklarımı alır mıyım? Bunu ispat etmek
                zorunda mıyım?
              Birde son olarak 24/2-e göre istifa edersem dilekçe örneği verebilirmisiniz.         
Lütfi İnciroğlu
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #1 : 28, Şubat, 2007, 10:45 »

Sayın ERDURAN,

Anladığım kadarıyla, fazla çalışma ücretlerinizin ödenmediğinden yakınmaktasınız. Ayrıca, fazla çalışmalarınızın bir kısmını ücret yerine izin olarak kullandığınızı ifade etmektesiniz.

Fazla çalışma ücretinin ödenmeyen kısmı için İş Kanunu'nda işçinin haklı nedenle derhal fesih hakkını düzenleyen 24. mad.II/(e) bendi uyarınca, derhal fesih hakkını kullanmayı düşünüyorsunuz. İşçilerin işlemiş olan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma ücretleri normal çalışmalarına ait ücretlerle birlikte, İş Kanunu'nun 32 ve 34 üncü maddeleri uyarınca ödenir. Başka bir deyişle nasıl ki ücreti ödeme gününden itibaren “yirmi gün içinde” zorlayıcı bir neden dışında  ödenmeyen işçi, iş görme edimini yerine getirmekten kaçınma hakkına sahipse ve gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanıyorsa, fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma ücretlerinin de ödeme gününde ödenmemesi aynı sonuçları doğurur. Ayrıca, fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma izninin ödenmemesi işçiye bu Kanunun 24/II-e fıkrası uyarınca iş sözleşmesini tek taraflı fesih hakkı verir.

İkinci sorunuza gelince; işçinin yıllık ücretli izni yılı içinde kullandırılmalıdır. İzin kullanılma dönemi işverenin insiyatifindedir. Ayrıca, yıllık ücretli izinler tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere üçe bölünebilir. Fakat, yıllık ücretli izinlerin üçden fazla bölünerek kullandırılması izin kullandırılmadığı anlamına gelmez. Sadece, yasaya ve izin yönetmeliğine aykırı davranılmış olur. Bunun da idari para cezası olarak yaptırımı vardır.

Son sorunuza gelince, yaptığınız işin muhasebe, raporlama vs. yani büro işi olduğunu söylüyorsunuz. Ama iş sözleşmenizde ambar memuru yazıyor. Fiilen yaptığınız iş, sözleşmenizde yazılı olan işe, emsal bir iş ise sorun yoktur. Ücret konusu işçi ve işverenin anlaşmasına bağlıdır. Yeter ki, iş yasasında tespit edilmiş olan asgari ücretin altında olmasın. Diğer şirketler de yüksek, biz de düşük doğru bir mantık değildir. Her şirketin farklı ücret politikası olabilir. Bu konu bir istifa gerekçesi oluşturmaz diye düşünüyorum.

İyi çalışmalar dileklerimle.

« Son Düzenleme: 28, Şubat, 2007, 10:50 Gönderen: Lütfi İnciroğlu » Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.12 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!