Lütfiinciroglu.com Soru Cevap
23, Mayıs, 2012, 00:40 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular: Lütfi İnciroğlu'na özel mesajınız var ise: Mesajlarım kısmında Yeni Mesaj yazarken "Kime" kısmına "lutfi" veya "Lütfi İnciroğlu" yazınız.

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Okullarda çalışan işçilerin yıllık izinleri  (Okunma Sayısı 218 defa)
Bekir Tufan
Yeni Üye
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : 13, Aralık, 2011, 14:25 »

Milli Eğitime bağlı okullarda uzun yıllardır temizlik, yemekçilik gibi hizmetleri yerine getirmiş, genelde her yıl eylül ayı başında işe başlayıp Haziran-Temmuz aylarında iş akdi sona erdirilmiş işçilerin iş akitleri sona erdirildiğinde tazminat ve yıllık izinlerinin hesaplaması nasıl olacaktır. Kıdem süresi işçinin aralıklarla çalıştığı kabul edilerek toplanıp gidilecekse de yıllık izin sorunu ortaya çıkmaktadır.

Diyelim ki; 09.09.2005-31.06.2006, 14.09.2005-05.07.2007, 17.09.2007-25.06.2007, 19.09.2007-20.06.2008 ... aynı şekilde Haziran 2011 tarihine kadar çalıştığını varsayalım. Haziran 2011 tarihinde işten çıkartıldığında, sözleşmede işin mevsimlik iş olduğuyla ilgili tek bir hüküm bulunmadığını da kabul edelim, bu işçinin kıdemi-ihbarı toplam çalışma süresi üzerinden değerlendirilecektir hiç şüphesiz. Ancak, yıllık izin hakkı var mıdır yok mudur?"

Okulların, yazın kapalı olmasının, yıl boyunca sürekli olarak yapılması gereken temizlik, aşçılık gibi işleri mevsimlik hale getirmeyeceğini düşünmekteyim. Bununla birlikte sadece yaz sezonunda çalışılan Turizm-Otelcilik sektöründeki otel çalışanlarından aşçı-temizlikçinin işlerinin mevsimlik olarak değerlendirilmesi karşısında sektörün kendisinden kaynaklanan bir nedenle işçilerin mevsimlik işçi olarak değerlendirildiği de bir gerçek.  Bu noktada, okullarda  yapılan işlerin niteliği mevsimlik değildir bana göre. Ancak, konunun okul aile birliği kurulmuş tüm okulları ilgilendirdiği düşünüldüğünde Yargıtay'a gitmiş olması muhakkaktır. Ben, türlü aramalara rağmen konuyla ilgili herhangi bir Yargıtay kararı bulamadım.

Adalet.org sitesinde bir hakim, yazın işçilerin çalışmadığı dönemlerde yıllık izinlerini kullanmış olacaklarını bu nedenle yıllık izin haklarının olmayacağını beyan etti. Bununla birlikte, yaz döneminde işçinin başka bir işveren nezdinde çalışmasının mümkün olabileceğini bu durumda işçinin hiç izin kullanmayabileceğini belirttim. Anayasal bir hakkın, genişletici bir yorumla ve işçi aleyhine sonuç doğuracak şekilde yorumlanmasının mümkün olmayacağını ve ayrıca yıllık izin hakkını açık şekilde ortadan kaldıran bir düzenleme bulunması gerektiğini de belirttim. Mevsimlik işçilerle ilgili böyle bir düzenleme mevcut.

Şu ana kadar; İşçilerin her yıl çalıştığı süreler birleştirilerek toplam çalışma sürelerine göre yıllık izin haklarının bulunduğuna karar vermekteyiz. Yıllık izin talebiyle ilgili henüz böyle tek başvuru olmakla birlikte yanlış bir karar vermemek için konu hakkında bilgi verebilirseniz müteşekkir olacağım.

Saygılarımla
Lütfi İnciroğlu
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #1 : 26, Aralık, 2011, 10:02 »

Sözleşmede işin mevsimlik iş olduğuyla ilgili tek bir hüküm yoksa ve yapılan işin niteliği bu işin mevsimlik olmadığını gösteriyorsa toplam çalışma süresi üzerinden değerlendirme yapılarak işçinin yıllık ücretli izin hakkı verilmelidir.
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.12 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!