Lütfiinciroglu.com Soru Cevap
07, Şubat, 2012, 17:53 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular: Bu forumdaki İş Hukuku ile ilgili sorular Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Lütfi İNCİROĞLU tarafından cevaplanmaktadır.

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: işten ayırılan işçiye yıllık izin ücreti nasıl ödenir?  (Okunma Sayısı 2601 defa)
BURKAY
Yeni Üye
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : 14, Ocak, 2009, 17:30 »

Merhaba

Yaklaşık 1 yıldır raporlu olan işçimizi, raporu süreklilik arz ettiğinden yasal prosedüre göre tazminatlarını ödeyerek işten çıkarttık. Ancak raporlu olduğu için ikramiye ve yıllık izin ücretini ödeyeceğim fakat 0 gün olduğundan ikramiyeden ve yıllık izin ücretinden SSK Primlerini kesemiyorum.Sadece gelir ve damga vergisi kesiyorum. Sonuçta işçimizin hakkını veriyoruz ancak prim kesemediğimizden sorun olur mu?

teşekkürler
Lütfi İnciroğlu
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #1 : 17, Ocak, 2009, 15:41 »

İşçinin uğradığı kaza veya tutulduğu hastalıktan ötürü işine gidemediği raporlu ve istirahatlı günleri yıllık ücretli izin hakkının hesabında çalışılmış gibi sayılır. Ancak, İş Kanunu’nun 25 inci maddesinin I/b bendinin (a) alt bendi, işçinin kendi kusuruna yükletilmeyen hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işverenin iş sözleşmesini bildirim sürelerini beklemeden feshedebilmesi için bir bekleme süresi öngörmektedir.

Örneğin; işyerindeki kıdemi üç yıldan fazla olan bir işçinin hastalık sebebiyle işine gelememesi durumunda; İş Kanunu’nun 17 inci maddesinin (d) bendi uyarınca bildirim öneli 8 haftadır. Bu bildirim süresine 6 hafta ilave edilir. Bulunacak bu süre sonunda işçinin iş sözleşmesi, işverence bildirimsiz olarak feshedilir. Yani, işçinin hastalığın tespit edildiği tarihten itibaren 8+6= 14 üncü haftanın bitiminde iyileşerek işinin başına dönememesi durumunda, işverenin bildirimsiz fesih hakkı doğar. İşte 1 yıllık ücretli izin hakkının hesabında bu 14 haftalık süre çalışılmış
gibi sayılır.

Sonuç itibariyle, 14 haftadan sonra  raporu devam eden işçi yıllık ücretli izne hak kazanamayacağı için izin ücreti ödenmesi ve kesintilerinin yapılması yerinde değildir. Ancak işverenin işçisine iyiniyet çerçevesinde ödemesi yapması her zaman olasıdır.
cceyda
Üye
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : 05, Şubat, 2009, 01:09 »

Merhaba Lütfi Bey,

''Yani, işçinin hastalığın tespit edildiği tarihten itibaren 8+6= 14 üncü haftanın bitiminde iyileşerek işinin başına dönememesi durumunda, işverenin bildirimsiz fesih hakkı doğar.'' demişsiniz. Peki bu konuyla ilgili merak ettiğim şu; Aslında çok başka bir sebepten dolayı işçisini tazminatsız olarak işten çıkarmak istiyen işveren,  işçisi hemen işine dönmüş olsa dahi bir şekilde işe gelmedi diyerek işten çıkaramaz mı? Bu durumu engelleyen yasal düzenleme nasıldır?

Çünkü bende şuan buna benzer bir durumdayım. Müdürüm kriz yüzünden part-time çalıştığım için beni ücretsiz ve süresiz izne çıkarmaları gerektiğini söyledi.  6 hafta boyunca da beni çağırmadılar ve onlar çağırmadığı içinde çalışmadım. Ama aslında duyduğuma göre 2 gün üstüste işyerine haber vermeden işe devamsızlık yapan elemanı işyeri, tazminatsız işten çıkarabilme hakkına sahipmiş. Peki bu durumda beni işten tazminatsız çıkarabilmek adına 2 gün gelmedi şeklinde bi durum iddia ederlerse bunu nasıl kanıtlayabilirler ve benim böyle bir durum karşısında ne yapmam gerekir ?

Şimdiden teşekkür ederim...
Lütfi İnciroğlu
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #3 : 05, Şubat, 2009, 12:26 »

İşyerinde çalıştığınızı imza föyü, giriş kartı ve tanık beyanları ile mahkeme önünde kanıtlayabilirsiniz.
« Son Düzenleme: 05, Şubat, 2009, 12:28 Gönderen: Lütfi İnciroğlu » Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.12 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!