Lütfiinciroglu.com Soru Cevap
07, Şubat, 2012, 17:44 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular: Bu forumdaki İş Hukuku ile ilgili sorular Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Lütfi İNCİROĞLU tarafından cevaplanmaktadır.

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ücretimi alamadığım şirketime dava açmak istiyorum  (Okunma Sayısı 1265 defa)
starbuck
Yeni Üye
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : 22, Eylül, 2008, 15:08 »

Merhaba,

10 Mart 2008 tarihinden beri çalışmakta olduğum şirketimden son 4 aydır düzensiz, son 2 aydır ise maaşımı alamıyorum. Ne zaman konuşmaya gitsem ödeneceğini söylemelerine rağmen artık bütçem tahammül edemez hale geldi ve kredi alarak idare etmeye başladım. Kredi için gereken evraklarda maaş bordromu Ağustos tarihli olarak imzalattım gerçek net ücretim üzerinden, SSK'da gözüken ücret çok daha düşük tabii ki.

Bir sözleşmem yok, işe giriş belgesi var genel koordinatör imzalı ancak kendisinin imza yetkisi yok. Maaş bordrosunu ise imza yetkisi olan bir şirket yetkilisine imzalattım. elimdeki tek belgem bu maaş bordrosu yani.

Bir avukatla görüştüğümde dava açmadan önce ihbar yollayarak içerde bulunan paranı talep ederiz resmi yoldan demişti. Bunu halen çalışmakta olduğum şirkette yapmamın ne sakıncası olur bilmiyorum ama karar veremedim henüz.Bu konuda sitedeki avukat arkadaşlardan bana yol göstermelerini rica edeceğim.

Bir diğer sorunum da işten yukarıdaki sebeple ayrılmam halinde yeni iş bulana kadar da işsizlik sigortasından faydalanabilmeyi umuyorum bu konuda gerekli işgünlerini doldurmuş durumdayım ancak işsizlik sigortasından faydalanabilmek için işten ayrılırken ne tür bir belge/dilekçe yazmam gerekir bu konuda da yardımlarınızı rica ediyorum.

Şimdiden teşekkür ederim hepinize, selamlar
Lütfi İnciroğlu
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #1 : 22, Eylül, 2008, 17:09 »

Ücret lacağınız ile ilgili olarak işyerinizin kayıtlı bulunduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurarak iş müfettişi talebinde bulanabileceğiniz gibi iş mahkemesine doğrudan faizi ile birlikte dava açabilirsiniz. Ayrıca, ücretiniz mücbir bir neden dışında ücret ödeme gününden itibaren 20 gün içinde ödenmiyor ise, iş ediminizi sunmaktan kaçınabilirsiniz.

İş Kanunu'nun 24/II-e uyarınca ücret ödenmmesini gerekçe gösterek iş sözleşmenizi tek taraflı feshedebilirsiniz.

Öte yandan, işsizlik sigortası hizmetlerinden faydalanmak için, işvereni tarafından düzenlenen İşten Ayrılma Bildirgesi ile birlikte (İşveren İşten Ayrılma Bildirgesi düzenlememişse, sigortalı işsizler İş-Kur da bir örneği bulunan talep dilekçesi ile birlikte işsizlik sigortası hizmetlerinden yararlanmak için başvuruda bulunabilirler) işten çıkış tarihinden itibaren 30 gün içerisinde Türkiye İş Kurumunun en yakın birimine başvurması gerekmektedir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.
serkan
Yeni Üye
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : 20, Mart, 2010, 23:42 »

[quote author=starbuck link=topic=319.msg785#msg785 date=1222088893]
Merhaba,

10 Mart 2008 tarihinden beri çalışmakta olduğum şirketimden son 4 aydır düzensiz, son 2 aydır ise maaşımı alamıyorum. Ne zaman konuşmaya gitsem ödeneceğini söylemelerine rağmen artık bütçem tahammül edemez hale geldi ve kredi alarak idare etmeye başladım. Kredi için gereken evraklarda maaş bordromu Ağustos tarihli olarak imzalattım gerçek net ücretim üzerinden, SSK'da gözüken ücret çok daha düşük tabii ki.

Bir sözleşmem yok, işe giriş belgesi var genel koordinatör imzalı ancak kendisinin imza yetkisi yok. Maaş bordrosunu ise imza yetkisi olan bir şirket yetkilisine imzalattım. elimdeki tek belgem bu maaş bordrosu yani.

Bir avukatla görüştüğümde dava açmadan önce ihbar yollayarak içerde bulunan paranı talep ederiz resmi yoldan demişti. Bunu halen çalışmakta olduğum şirkette yapmamın ne sakıncası olur bilmiyorum ama karar veremedim henüz.Bu konuda sitedeki avukat arkadaşlardan bana yol göstermelerini rica edeceğim.

Bir diğer sorunum da işten yukarıdaki sebeple ayrılmam halinde yeni iş bulana kadar da işsizlik sigortasından faydalanabilmeyi umuyorum bu konuda gerekli işgünlerini doldurmuş durumdayım ancak işsizlik sigortasından faydalanabilmek için işten ayrılırken ne tür bir belge/dilekçe yazmam gerekir bu konuda da yardımlarınızı rica ediyorum.

Şimdiden teşekkür ederim hepinize, selamlar
[/quote]
Lütfi İnciroğlu
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #3 : 22, Mart, 2010, 17:50 »

Avukatınız doğru yönlendirmiş. Öncelikle noter kanalı ile ihbarname göndrerek ücretlerinizi talep edebilir ödenmemesi halinde dava açabilirsiniz.

İşveren, hizmet akdi sona eren sigortalı işsiz hakkında hizmet akdinin sona erdiği tarihten itibaren 15 gün içinde 3 nüsha İşten Ayrılma Belgesi düzenleyerek bu süre içerisinde, 1 nüshasını işyerinin bulunduğu yerdeki İŞKUR' a ulaşmasını sağlar, 1 nüshasını sigortalı işsize verir, diğer nüshasını da işyerinde saklar.

Sigortalı işsiz, resmi kimlik belgesi  ve işveren tarafından düzenlenen İAB ile hizmet akdinin sona erdiği tarihten itibaren 30 gün içinde, işyerinin bulunduğu yerdeki İŞKUR' a talep dilekçesi ile şahsen müracaat eder.

« Son Düzenleme: 22, Mart, 2010, 17:53 Gönderen: Lütfi İnciroğlu » Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.12 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!