BAHAR
Yeni Üye
|
 |
« : 23, Mart, 2008, 14:24 » |
|
Sayın İnciroğlu, Evlilik nedeniyle istifa eden kadın çalışan ihbar süresine uymak zorundamıdır? Uymadığı taktirde yaptırımı ne olmalıdır?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lütfi İnciroğlu
|
 |
« Yanıtla #1 : 25, Mart, 2008, 09:18 » |
|
İşçinin bildirimsiz fesih hakkını düzenleyen 4857 sayılı İş Yasasının 24. maddesinde, ”işçinin evlenmesi” bildirimsiz fesih nedenleri arasında sayılmamıştır. Bu bakımdan, evlilik nedeniyle iş sözleşmesini fesheden kadın işçi fesih nedenini açıkça işverene bildirmek zorundadır.
Burada önemli olan, bildirimde bulunulmasıdır. Bildirim şartına uymakla birlikte, bildirim sürelerine uyulmaması, kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldırmaz. Çünkü, bildirim sürelerine uyulmamasının hukuki sonuçları farklıdır.
Sonuç olarak; kadın işçinin, evlilik nedeniyle iş sözleşmesini feshetmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanabilecektir. Diğer yandan, sebebi evlilik dahi olsa kadın işçinin, bildirimde bulunmadan işyerini terk etmesi halinde kıdem tazminatı alması mümkün değildir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
çiçek24
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #2 : 06, Temmuz, 2010, 08:03 » |
|
Merhabalar,
3 Ekim 2009 tarihinde evlendim, 6 Eylül 2010 da doğum yapacağım, ardından istifamı vermeyi düşünüyorum 3 ekim’e kadar, istifamı verdiğim takdirde
kıdem tazminatıyla birlikte doğum parasına da hak kazanmış olur muyum? Eğer bu hakkı kazanıyor isem parayı almamla ilgili sgkda izleyeceğim süreç çalışan anne ile aynı mıdır? Yoksa işten ayrılmamla ilgili bir bildirim yapmam gerekecek mi? Süreçle ilgili bilgi verir misiniz?
Ayrıca ben işsiz olacağım için ssklı çalışan eşimin bebekle ilgili herhangi bir artı para alabiliyor mu, bu tarz bir başvuru yapacak mı?
Şimdiden teşekkürler.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lütfi İnciroğlu
|
 |
« Yanıtla #3 : 07, Temmuz, 2010, 17:27 » |
|
Evlilik nedeni ile istifada ihbar öneli yoktur. Sadece işçi yazılı olarak iş sözleşmesini feshederken evlilik akdini (evlenme cüzdanını) fesih bildiriminine eklemesi yeterlidir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
çiçek24
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #4 : 12, Temmuz, 2010, 15:50 » |
|
işyerinden istifa etmemde bi problem yok ama işyerinden istifa ettikten sonra doğum iznine çıkıcam ve işten ayrıldığım için doğum izni paramı sgk dan alabilecekmiyim işten çıktığım için bu hakkımı kaybediyormuyum.Bunu öğrenebilirsem çok sevinirim.Teşekkürler..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lütfi İnciroğlu
|
 |
« Yanıtla #5 : 12, Temmuz, 2010, 16:22 » |
|
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 18 inci maddesine göre, sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise doğumdan önceki sekiz haftalık süreye iki haftalık süre ilâve edilerek çalışmadığı her gün için, geçici iş göremezlik ödeneği verilir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
çiçek24
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #6 : 19, Temmuz, 2010, 16:52 » |
|
son bir sorum daha olucak ben doğum izninde iken istifa edicem daha doğrusu mecburen doğum yaptıktan sonra(13 eylül) istifa edicem. ama benim çıkışımı işyeri doğum izni içinde yapabilirmi yoksa izin bitimime kadar bekleyip evlilik tazminatımı vermeme hakkına sahipmidir.(03 Ekim evlilik tarihim ve doğum iznimin içinde kalıyor.) Doğumdan önce istifa edersem yani izne çıkmadan önce, özel sağlık sigortam kesilicek ve doğumdan yararlanamayacağım. Şirket doğum iznimde çıkışımı yapabilirmi yoksa izinden sonrayı bekler ve tazminatımı vermezmi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lütfi İnciroğlu
|
 |
« Yanıtla #7 : 20, Temmuz, 2010, 09:45 » |
|
Doğum izni iş hukukunda iş sözleşmesinin askı halini oluşturur. Başka bir anlatımla işçinin iş görme ve işverenin de ücret ödeme borcunun olmadığı ancak iş sözleşmesinin de hukuken sonlandırılmadığı bir durumdur. Bu halde iken işveren işçinin iş sözleşmesini sonlandıramaz. Doğum izninin bitimini beklemesi gerekir. Sonlandırsa bile fesih, doğum iznininin bitim tarihinden itibaren hüküm doğurur.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gburan
|
 |
« Yanıtla #8 : 24, Mart, 2011, 00:43 » |
|
yani bu durumda evlilik tazminatı alınabilirmi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lütfi İnciroğlu
|
 |
« Yanıtla #9 : 25, Mart, 2011, 09:54 » |
|
Doğum iznininin bitim tarihinden itibaren (evlilik tarihinden itibaren 1 yıl geçmeden) iş sözleşmesini evlilik nedeniyle fesheden kadın işçi, kıdem tazminatının şartları oluşmuşsa buna hak kazanır.
|
|
|
|
« Son Düzenleme: 25, Mart, 2011, 09:57 Gönderen: Lütfi İnciroğlu »
|
|
|
|
|
gulsum 81
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #10 : 03, Mayıs, 2011, 20:20 » |
|
merhaba ben 7 yıldır x firmasında çalışmaktayım 30 nisan 2011 tarihinde evlendim nikahtan 5 gün önce sözü olarak işyerime ayrılacağımı söyledim nikahtan sonra 02/05/2011 tarihinde dilekçemi yazıp evlilik cüzdanımın fotokobisiyle verdim (kurumunuzda 01/03/2004 tarihinden itibaren .....ssk nosu ile çalışıyor bulunmaktayım.evlilik nedeni ile iş sözleşmemi 4857 sayılı iş kanununun 120,maddesi gereğince yürürlükte olan 1475 sayılı iş kanununun 14.maddesi hükümlerine göre feshediyorum. 06/05/2011 tarihi itibari ile x firma ile ilişiğimin kesilmesini ve kıdem tazminatımın tarafıma ödenmesini arz ederim. 02/05/2011) beni 8 hafta çalıştırabileceklerini söylediler böyle bir şeye hakları var mı ?bildiğim kadarı ile evlilik nedeni ile ihbar tazminatını zaten ödemiyor beni ihbar önelim kadar çalıştırabilir mi çalışmazsam kıdem tazminatımı alabilirmiyim ve bende ihbar önelimi talep edebiri mi ? yadımcı olursanız sevinirim teşşekürler
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lütfi İnciroğlu
|
 |
« Yanıtla #11 : 05, Mayıs, 2011, 07:48 » |
|
Evlilik nedeniyle iş sözleşmesinin feshi işçi tarafından gerçekleştirilir. İhbar önelinde bulunma ya da bunun karşılığında ihbar tazminatı ödeme zorunluluğu yoktur. Aksine bir uygulama yasal değildir. Böyle bir durumda işyernizin kayıtlı bulunduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müfdürlüğüne başvurabileceğiniz gibi doğrudan İş Mahkemesine de dava açabilirsiniz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gulsum 81
Yeni Üye
|
 |
« Yanıtla #12 : 05, Mayıs, 2011, 19:26 » |
|
cevabınız için teşekkür ederim bir sorum daha olacak evlilik nedeni ile çıkışta kıdem tazminatı ödeme süresi varmıdır hemen alabilirmiyim ? taksitlendirerek ödeyebilir mi ?tek seferde ödemesini talep edebilir miyim ? teşekkürler
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lütfi İnciroğlu
|
 |
« Yanıtla #13 : 06, Mayıs, 2011, 07:46 » |
|
Kıdem tazminatının defaten (bir çırpıda) ödenmesi gerekir. Tarafların anlaşması ile taksitle ödenmesi de mümkündür.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|