Lütfiinciroglu.com Soru Cevap
19, Mayıs, 2012, 12:20 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular: Bu forumdaki İş Hukuku ile ilgili sorular Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Lütfi İNCİROĞLU tarafından cevaplanmaktadır.

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: bodroda yazan % ler  (Okunma Sayısı 544 defa)
metin80
Üye
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : 28, Eylül, 2010, 21:52 »

çalıştığım işyerinde mesai olayı çok olmakta.fakat bodromda %lerin hesabında yanlışlık var.şoyleki
bodroda şu şekilde yazıyor.
normal mesai(%150)
resmi tatil(%200)
diğelim ki ben 5 saat normal mesaiye kaldım.çalışma saatim 3 tl olsun neti .
bodroda yazan kısım normal mesai (%150)  ,kalınan saat kısmına 5 yazıyor.alınan ücrete de 40 tl.yazıyor.
fakat normalde 65 tl yapması gerekiyor %150 den hesaplanınca.

şimdi ben bunu farkettiğimde defalarca işyerine bildirdiğimde bir sorun olmadığını bana ilettiler.konuyu mahkemeye taşıyacağımı ilettiğimde bana bodroların yanlış yazıldığını % lerin yanlış yazıldığını soylediler.yani %150 olan kısım %50 ..%200 olan kısmın ise %100 olacamışta yanlış yazılmış dediler.2 yıla kadar her ne hikmetse düzeltilmemiş.
sizce boyle bir yanlışlık olabilirmi.yada bu bir hatamıdır.sonuçta bana verilern bir bodro var.bodro verilen bir belge değilmidir.ben bu farkları talep edebilirmiyim.şirkete girdiğim günden bugune bütün bodrolarım ay ay elimde..üstelik 1 yıl içinde bana yapılan mesaii saatı 270 saati geçmekte
tşk
Lütfi İnciroğlu
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #1 : 29, Eylül, 2010, 10:28 »

a-) Haftada 45 saatin üzerindeki çalışmalar fazla çalışma sayılır ve ücretler yüzde elli zamlı ödenir. Örneğin bir günlük ücreti 20 YTL ise; 20+10=30 YTL

b-) Hafta tatilinde (Pazar günü) çalışır ise, bir günlük ücretinin 2,5 katı ödenir. Örneğin bir günlük ücreti 20 YTL ise; 20+20+10=50 YTL

c-) Genel tatil günü (Ramazan bayramı, 19 Mayıs gibi) çalışır ise, bir günlük ücretinin 2 katı ödenir. Örneğin bir günlük ücreti 20 YTL ise; 20+20=40 YTL
metin80
Üye
**
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : 29, Eylül, 2010, 15:31 »

verdiğniz cvp için teşekkürler.şimdi bu durumda işyeri haklı mı.?yani bodroda ne yazması önemli değil mi.sadece sizin belirtmiş olduğunuz kriteller mi geçerlidir.burada sadece yazım hatası var diyip kabullenme mi yapmalıyız.
saygılar
Lütfi İnciroğlu
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #3 : 30, Eylül, 2010, 08:04 »

Fazla çalışma ücretlerinin asgari sınırı İş Kanununda belirlenmiştir. Bunun üstünde işçi lehine iş sözleşmelerinde düzenleme yapılabilir. Bordroda sehven yapılan yzım hatası bir hak doğurmaz düşüncesindeyim. Ancak bordroda yazılı olan daha önce işçiye ödenmişse o zaman bu durum işyeri uygulaması haline gelmiş olur ve işçi bu hakkın devamını isteyebilir.
HAYALPEREST1903
Yeni Üye
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : 21, Nisan, 2011, 09:57 »

MERHABALAR;

LÜTFİ BEY İYİ ÇALIŞMALAR ..YAKLAŞIK OLARAK 9 AYDIR  BİR ANONİM ŞİRKETİNDE  ASGARİ ÜCRETLİ VE BORDROLU ÇALIŞMAKTAYIM.. EĞİTİMİM VE SINAVLARIM DOLAYISIYLA İŞTEN AYRILMAM GEREKMEKTEDİR..  BİR İŞÇİNİN HAFTALIK 45 İŞ SAATİ ÇALIŞTIĞI BİLGİSİNİ ARAŞTIRMALARIMLA ÖĞRENDİM…. FAKAT BENİM ÇALIŞMA SAATLERİM ÇARŞAMBA –CUMA –CUMARTESİ-PAZAR (09:30 –22:00)  SALI (09:30 -19:00) PERŞEMBE( 14:00-22:00..)

YANİ HAFTALIK OLARAK 67 SAAT ÇALIŞMAKTAYIM.. NORMALDE ÇALIŞMA SÜRESİ 8 SAATİ GEÇTİĞİNDE FAZLA MESAİ ÜCRETİ OLARAK YANSIR BİLİYORUM .. AMA BORDROYA BAKTIĞIMDA MESAİ KARŞILIĞINDA BİŞİ YAZMIO..VE 8 AYDIR BİZ BU BORDROYU ÖYLECE İMZALADIK..İŞTEN KENDİM AYRILMAK İSTİYORUM.. İŞ VEREN TARAFINDAN FAZLA  MESAİ ALACAKLARIMI VE NE GİBİ HAKLARIM OLUP OLMADIĞINI ÖĞRENMEK İSTERİM..VE İŞVEREN TARAFINDAN HERHANGİ BİR BELGE ÖNÜME KONULURSA NE ŞEKİLDE DAVRANMAM GEREKİR.. BU KONUDA BANA YARDIMCI OLMANIZI RİCA EDER SAYGILARIMI BİLDİRİRİM…

İYİ ÇALIŞMALAR

Lütfi İnciroğlu
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #5 : 25, Nisan, 2011, 10:30 »

Haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılır. Fazla çalışma ücreti normal çalışma ücretinin % 50 fazlasıyla işçiye ödenir. Ya da işçinin onay vermesi halinde her fazla çalıştığı saatin karşılığında bir saat otuz dakika izin kullanabilir. Fazla çalışma ücretinin ödenmemesi halinde işçi bu gerekçe ile işverenine yazılı başvuruda bulunarak bir makul süre öngörerek fazla çalışma ücretinin ödenmesi isteminde bulunabilir. Bunun ödenmemesi işçiye kıdem tazminatını talep ederek iş sözleşmesini tek taraflı fesih hakkı verir.
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.12 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!