Lütfiinciroglu.com Soru Cevap
07, Şubat, 2012, 17:26 *
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Duyurular: Bu forumdaki İş Hukuku ile ilgili sorular Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Lütfi İNCİROĞLU tarafından cevaplanmaktadır.

Ana Sayfa   Yardım Ara Takvim Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Eksik prim bildirimi  (Okunma Sayısı 438 defa)
kocak519
Yeni Üye
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« : 17, Ağustos, 2010, 04:35 »

Lütfi Bey Merhaba,

Ben 08/2007 den beri bir fabrikada imalat müdürü (makina mühendisiyim)  olarak görev yapmaktayım.
ilk giriş tarihimden itibaren bugüne kadar sigorta gün olarak eksiksiz ödendi fakat ödenen prim asgari ücret olarak ödenmiş.
İlk yıl 1500 tl olan maaşım, 2. ve 3. yıllarda 1750 tl halıhazırda da yine 1750 Tl olarak devam etmektedir. İşe başlarken herhangi bir yazılı sözleşme yapılmadı. Daha önceleri elden nakten aldığımız maaşlarımız, bir süredir (yönetmelik uygulanmaya başladığından itibaren) banka üzerinden ödenmektedir. Ancak resmi olan kısmı " Firma adına maaş ödemesi" olarak yatırılıyor, geriye kalan kısım ise firmanın muhasebe müdürünün (muhasebe müdürü aynı zamanda fabrika sahibinin kızıdır.) kendi hesabından yapılmaktaydı, belirli bir süre sonra da resmi olmayan kısmı,  başka bir hesap (kime ait olduğunu bilmediğimiz bir hesap) üzerinden yatırılmaya başlandı. Ben, 2010 yılının 2.ayında konut kredisi alabilmek için, firmadan "çalışanımızın net maaşı 2000 Tl dir" diye imzalı ve kaşeli bir yazı almıştım. Taki bugüne kadar bize hiçbir şekilde bir bordro ve herhangi bir evrak imzalatılmamıştı, bugün son 17 ayın bordrolarını "eksik primli olarak" imzaladık. Tüm bu anlattıklarıma göre, beni işten çıkarmaları halinde dava açsam tüm bu haklarımı alabilirmiyim.

Biliyorum biraz uzattım ancak bi sorum daha olacak, agi olarak bilinen asgari geçim indirimlerimiz 17 aydır ödenmiyordu ve bu ay hepsini birden tek seferde banka üzerinden (kime ait olduğunu bilmediğimiz bir hesaptan) ödediler. Firmanın bu agi ödemelerini bu şekilde geciktirme hakkı varmıdır, yoksa ben bu gecikmeden kaynaklana yasal hakkımı alabilirmiyim?

İyi Çalışmalar...
Lütfi İnciroğlu
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #1 : 18, Ağustos, 2010, 12:51 »

Sigortasız çalıştırıldığınız günler ile eksik yatırılan sigorta primleriniz için iş mahkemesine  "hizmet tespit davası" açmanız gerekir. Elinizde mevcut olan belgeler ve göstereceğiniz tanıklarla bunu ispatlayabilirsiniz.

Asgari geçim indirimi ücretin bir parçasıdır. Ücretin mücbir neden dışında 20 gün içinde ödenmemesi halinde işçi iş edimini sunmaktan kaçınabilir. Ayrıca geciken ücretler için mevduattaki en yüksek faiz talep edlilebilir. Ancak bunun için de iş mahkemesine ayrı bir dava açılması gerekir.
kocak519
Yeni Üye
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : 18, Ağustos, 2010, 18:51 »

Cevabınız için teşekkürler.

Peki son 2 yldır maaşımızda bi artma olmadı ve 3. seneye yine aynı maaşla başladık, maaş artışları neye göre belirlenir ve nasıl bir uygulaması vardır?
Lütfi İnciroğlu
Yönetici
Çevrimdışı Çevrimdışı

Site
« Yanıtla #3 : 19, Ağustos, 2010, 08:46 »

Ücret zamaları tarafların anlaşarak iş ve toplu iş sözleşmelerine konulacak hükümlere göre belirlenir. Yazılı sözleşmenin bulunmaması halinde işverenin en azından emsal işçi ücretlerine yapılan zamları dikkate alarak artış yapması gerekir.
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.12 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!